U-40, U-40 LV, U-40/1, U-65 fóliahegesztő és kézicsomagoló gépek
Típusnév Maximális teljesítmény felvétel (W) Maximális hegesztési hossz (mm) Méret (mm) Tömeg (kg)
U-40 300 400 Típustól
függő
Típustól
függő
U-40 LV 300 400
U-65 500 650

Általános tudnivalók:

Maximális hegesztési hossz: típustól függően 400 mm, 650 mm, 750 mm és 900 mm. Típustól függetlenül a használható fólia LPE (HDPE), PE (LDPE), PPE és BPO vastagsága maximálisan 2x0,2 mm. LV = levágó szerkezettel.
Az alkalmazható hegesztőszál:
- Kanthal átmérő 0,75 mm;
- Kanthal 2x0,15 mm lapos;
- Kanthal 3x0,2 mm lapos.
A lapos hegesztőszálat maximálisan 0,8 mm-es üvegszálas teflonszövettel védhetjük meg a fólia ráégésétől. A hegesztőszál e védőbevonat nélkül is használható. Ez esetben kb. 30%-al kevesebb hegesztési idő szükséges és a hegesztő szálat időközönként szilikonos textíliával kell tisztítani. A 0,75 mm átmérőjű (gömbölyű) hegesztőszál ( Kanthal) alkalmazásakor teflonszövetet használni nem lehet, mert e hegesztőszálnak a funkciójából adódóan a hegesztéskor a fóliatömlőt el is kell vágnia (vágóhegesztés), amivel a vágás mindkét oldalán hegesztett felület jön létre. A 400 és 650 mm-es hegesztési hosszal rendelkező készülékeket két kivitelben is gyártjuk. Az U-40, U-40/LV, U-65 típusú hegesztőgépe)knél a hegesztőpáka a tápegységgel összeépített, az U-40/1, U65, U-75/1 és az U-90/1 készülékeknél a hegesztőpáka egy kb. 2 m-es DS csatlakozóval csatlakozik a tápegységhez. Az U-40 és az U-40/1 típusnál - állandó hegesztési hő mellett- a hegesztési idő állítására van lehetőség, a többi típusnál a hegesztési hő és a hegesztési idő egyaránt állítható. Az ajánlott hegesztési idő 1-3 másodperc. A hegesztési hőnél pedig mindig azt a legkisebb hőfokozatot használjuk, amely már biztosítja a hegesztés minőségét. A készülékek impulzus üzemmódban dolgoznak, energiatakarékosak, a beállított hegesztési idő letelte után a készülék elektronikája automatikusan kikapcsol. A pákák csak a saját tápegységükhöz csatlakoztathatók! A külön pákákat a pákatalpban levő 2 db M 6-os menet segítségével tudjuk a munkaasztalra rögzíteni. Igény esetén a készülékek nullázható elektromos számlálóval is elláthatók.
Üzembehelyezés, kezelés:
A készüléket a védőföldeléssel ellátott hálózati csatlakozóba csatlakoztatjuk. A pákanyaknál a munka megkezdésekor a pákaemelő rugót be kell akasztani. E művelettel a munkavégzéskor a felsőpákát csak lenyomni szükséges, a rugó hatására az magától kb. 30-45 fokos szögbe fog visszaállni. A kezelőtáblán beállítjuk a fóliának megfelelően a hegesztési időt és a hegesztési hőt. A felsőpáka határozott lenyomásával a pákán lévő mikrokapcsoló bekapcsol, és a beállított paraméterek szerint tudjuk működtetni készülékünket. A feleslegesen nagy hegesztési hő használata károsítja a pákafej alkatrészeit és rontja a hegesztés minőségét is. A pákát és a tápegységet összekötő csatlakozó meghosszabbítása csak a vezeték keresztmetszetének növelésével lehetséges!
Felhasználási terület:
A készülékeket hegesztésekre, lezárásokra, csomagolásokra használhatjuk, de tasakok, zsákok konfekcionálására is alkalmasak. Az utóbbi esetben a nyitott páka alatt a kívánt, az eredeti tasaknak kétszeresére, dupla hosszúságban húzzuk át a fóliatömlőt és a gömbölyű hegesztőszál használatával zárt tömlőszakaszokat gyártunk. A gyártandó tasak, zsák szélességét a fóliatömlő szélessége adja. Az anyagvastagságtól függően a kb. 25-50 lehegesztett tömlőszakaszokat egy karos szerkezettel leszorítva vágással megfelezzük. A felezési vágásnál lesz a tasakok nyitott szája. A felezésre használhatunk karos ollót, vagy karos leszorítás mellett PVC vágókést. A felezéssel a tasakok, zsákok mennyiségét megdupláztuk.
Karbantartás:
 A pákán a hegesztőszál hosszúságát időközönként az eredeti méretére kell visszaállítani, így biztosítjuk a hőtágulás miatt szükséges rugófeszítést. A védőteflont, szivacsot és a szilikongumit elhasználódás esetén cseréljük ki! A hegesztőszálra az esetlegesen ráégett fóliát a mikrokapcsoló benyomásával a készülék saját hőjével kell leolvasztani! A pákaemelő rugót időközönként olajozzuk be! A felső páka vízszintes fekvését a pákatalphoz a pákanyaknál lévő jobb oldali egyes anya segítségével tudjuk beállítani. A pákaemelő rugó funkcionális működéséhez a tengely szabad forgását a baloldalon lévő kontraanyákkal lehet beállítani.
Biztonságtechnikai előírások:
A készülékeket folyadék csomagolására használni tilos!
Csak védőföldeléssel ellátott csatlakozóból üzemeltethetők!
A készülékekben javítást és karbantartást csak szakember végezhet!
A készülékeket üzemeltessük és tartsuk tiszta, száraz helyen!